13/05/2022 – Economia amb Jaume Ribas

Avui amb el periodista especialitzat en economia i política, Jaume Ribas Vilanova, hem seguit amb la nostra secció d’economia dels divendres. I hem seguit amb un programa ben especial. Hem tractat un tema que ens és ben proper: “El camp mallorquí, ferit de gravetat per l’escalada dels costos de producció”. Que és així com va titular Ribas el seu darrer reportatge per l’ARA Balears. I seguia: “El sector preveu rendiments molt més pobres de cereals i patates i la pèrdua de fins a un 15% de les ovelles”. Sens dubte, fa saltar les alarmes. I és que, el camp mallorquí és base de l’economia illenca. Perquè a banda del turisme, tenim altres sectors a les Illes.
Com sempre, hem partit d’allò més general a allò més específic perquè sigui entenedor per tothom.
El periodista, fa menys d’una setmana, obria també fil a Twitter sobre la qüestió, on dóna algunes dades de com els costos dels pagesos s’han disparat. Comenta que les explotacions agrícoles i ramaderes n’han assumit una part, però han hagut de passar la resta als consumidors.
A més, contextualitza que “la situació que ve és greu i està, en part, provocada per la guerra a Ucraïna”. Relacionant aquest problema de la inflació en la producció del sector agroalimentari amb el fet que la FAO preveu que entre 8 i 13 milions de persones més al món patiran desnutrició la temporada 2022/2023. Dades alarmants, sens dubte.
Ribas recull també l’evolució del preu dels fertilitzants el darrer any que recull el World Bank, i explica que el primer exportador mundial de fertilitzants és precisament un magnat de Rússia.
I com afecta tot això a Mallorca?
És viable continuar produint aliments a Mallorca? Compensa als pagesos?
A on s’aboca el camp mallorquí i pobler?
La patata és el principal cultiu de sa Pobla, o ho era fa uns anys. Abans d’aquesta darrera crisi, deguda o en part deguda a la guerra entre Rússia i Ucraïna; el sector patater ja estava ferit greu. Això encara complica molt més la seva subsistència? Com?
Què en fan els polítics amb tot això? Han aplicat mesures? En tenen damunt la taula?