07/04/2022 Assaig-Error #2

🧬 Seguim fent periodisme científic a aquesta emissora. Seguim amb aquest nou programa que vam inaugurar dijous passat, Assaig-Error, de la mà d’un grup de joves científics. Estam ben contentes perquè anam consolidant seccions, programes, col·laboracions; i objectius.
🩺 En aquest segon episodi d’Assaig-Error, abordam un tema de salut pública, parlant d’una malaltia infecciosa sovint silenciada: l’escabiosi, més coneguda pel nom de Sarna. Tot i que sembli que aquesta malaltia ja està erradicada a Occident, la realitat és que l’any passat (2021) s’enregistraren més de 9000 casos a les Illes Balears. Amb un augment considerable de casos a tot Espanya respecte a anys anteriors. Demà parlarem d’aquesta epidèmia silenciosa, de com es diagnostica i es tracta; i dels estigmes que l’envolten.
👩🏻‍🔬 Ho fem, com sempre, partint de desmentir un mite. I ho fem amb la jove metgessa Paula Villalonga i amb el jove farmacèutic en potència, Pau Franch. Ambdós poblers.
❓Què és la sarna i com viu i es reprodueix?
❓Com es contagia i a qui afecta la sarna?
❓Si és una malaltia que té una distribució mundial i hi ha tantes persones afectades, per què existeix la creença que està erradicada als països del nostre entorn?
❓Segons alguns articles publicats recentment, hi ha hagut un augment important de casos els darrers anys. Primer de tot, teniu dades?
❓Hi ha alguna explicació per aquest increment?
❓Com podem sospitar que tenim sarna i com es diagnostica?
❓ I una vegada es diagnostica, com es tracta la sarna?