21/04/2022 Assaig – Error #3

Avui a Assaig-Error hem comptat amb la presència de Maria Teresa Perelló, bioquímica graduada per la UIB que ha realitzat un màster d’anàlisi forense a Vitòria, al País Basc. Ella ens ha parlat de com la genètica pot ajudar a estudiar la història evolutiva de les poblacions. En aquest cas, com pot ajudar a identificar víctimes de conflictes, més concretament restes recuperades de foses de la Guerra Civil. Hem parlat sobre la manca d’ajudes estatals en aquest sector i la manca de consciència del nombre de víctimes desaparegudes que hi ha encara avui en dia.
Ja sabeu que, com sempre, encetarem el programa partint de desmentir un mite. Què és un dels trets que caracteritza Assaig-Error.
Per què s’estudia l’ADN en la identificació de víctimes de conflictes?
Quins diferents tipus d’ADN s’estudia i en funció de què uns i altres?
El procés de feina comença molt abans de la feina d’identificació, hi ha involucrades persones d’altres camps d’estudi. Com és aquest procés? Quan comença la tasca dels analistes forenses?
Amb quines dificultats principalment vos enfrontau per a identificar les víctimes?
Pel que fa al futur, podem esperar que es duguin a terme un gran nombre d’identificacions? Quina és la previsió pel que fa a les restes de Mallorca?